Problemfri körning och effektiv produktion - DynaMate Problemfri körning och effektiv produktion - DynaMate

Problemfri körning och effektiv produktion

Dela gärna sidan

Från tio veckors oönskat stillestånd på ett år till problemfri körning och en effektiv produktionsprocess. Moderniseringen av borr- och fräsmaskinen hos Seldén Mast AB i Västra Frölunda har förbättrat såväl arbetsmiljö som kvalitet och produktion.

Utmaning
Seldén Mast AB i Västra Frölunda tillverkar aluminium- och kolfibermaster samt tillbehör till segelbåtar under varumärkena Seldén och Furlex. Seldén Mast var i stort behov av att förbättra tillgängligheten på sin borr- och fräsmaskin för bearbetning av segelbåtsmaster. Styrsystemet var gammalt, elektroniken och pneumatiken likaså. Maskinen, som gör hål för mastkomponenterna, gick ofta sönder och reservdelar var svåra att få tag på. Alla åtgärder blev tidskrävande och de oönskade stillestånden långa. Trots att maskinen var från 2001, gjorde den känsliga tekniken att produktionen kändes föråldrad.

Lösning
DynaMate i Värnamo anlitades, som i ett retrofitprojekt moderniserade den 15 år gamla maskinen. DynaMate, med stort fokus på produktivitetsökning i befintlig produktionsutrustning, bytte styrsystem, givare, kablage, servomotorer, elskåp, manöverpanel och pneumatik i borr- och fräsmaskinen.

Resultat
Moderniseringen av borr- och fräsmaskinen med nytt CNC-styrsystem gav masttillverkaren betydligt högre uptime och en effektivare produktionsprocess.
Livslängden har förlängts och maskinen kan nu utnyttjas optimalt. Från tio veckors oplanerat stillestånd på ett år, går maskinen problemfritt utan ett enda oönskat stillestånd. Dessutom är maskinen mycket mer lättanvänd, vilket gör det enklare att upprätthålla produktionen vid nyanställning. Den manuella körtiden tog 30 procent längre tid och kunde endast utföras av några få medarbetare. Moderniseringen medförde förbättringar både arbetsmiljömässigt och kvalitetsmässigt.

“Det är underbart. Den går problemfritt utan dess like!”
– Conny Karlsson, CNC-tekniker på Seldén Mast.

Läsa reportag hos Siemens >

Läs mer om våra tjänster inom Automation.

Automation
Dela gärna sidan