Fler robotar, färre arbetsdagar och ett livslångt lärande. Henric Widén från Sustainability Circle siar om hur framtidens industri kommer se ut.
Sustainability Circle är tankesmedjan som fokuserar på industriell hållbarhet. Det genom att samla medlemmarna – omkring 50 stora industrier, infrastrukturföretag, sjukvård, tjänsteföretag och högskolor – för diskussioner och kunskapsutbyte inom Smart Maintenance.
Henric Widén, VD för Sustainability Circle, förklarar begreppet:
– Smart Maintenance innebär att ta hand om det du har för en hållbar och produktiv framtid. Hemma städar du regelbundet, men du renoverar också för att skapa ett bättre boende över tid. När du städar ser du saker som behöver repareras och kan förbättras. Det här är samma princip, det krävs ett långsiktigt arbete med underhåll och ständig utveckling för en mer hållbar framtid.
Smart underhåll för hållbara industrier
Men hur ser då en hållbar industri ut? Henric Widén förklarar att det finns tre tydliga ben att stå på och utveckla. Det är den ekonomiska hållbarheten, långsiktig lönsamhet idag och över tid. Det är den sociala hållbarheten, hur människorna mår, arbetar och fungerar. Till sist är det den ekologiska hållbarheten, hur industrierna kan minimera sina avtryck på klimatet och kretsloppet.
– Många är bra på att se till att en del fungerar. Men utmaningen ligger i att balansera de tre delarna. Det yttersta målet med vårt arbete är att ge kommande generationer en möjlighet att leva ett bra liv. Men det förutsätter att vi ständigt utvecklas och lär oss att förhålla oss till och utnyttja teknikens möjligheter.
Ett livslångt lärande
Henric Widén menar att en av nycklarna till en hållbar industri är en ständigt levande kunskap.
– Den digitala revolutionen har pågått sedan 1950-talet. Men det sker något extra just nu. Det är Internet of Things. Allt och alla är uppkopplade, det finns enormt mycket data och möjligheten att analysera datan har aldrig varit bättre. Det är nu vi måste lära oss att ta tillvara på tekniken.
Henric Widén betonar att Sverige ligger i framkant när det kommer till att använda digital teknik. Svenskarna är medvetna och uppkopplade. Men vi får inte ligga på latsidan.
– Jag är övertygad om att det handlar om att anamma ett livslångt lärande. Och orsaken till att vi hela tiden måste lära oss mer, är att utvecklingen går så fort. I framtiden tror jag att en arbetsvecka skulle kunna bestå av två dagars lärande och tre dagars arbete. Om vi talar utifrån hur vi definierar ett arbete idag.
I takt med att människors praktiska arbetsuppgifter i allt större utsträckning kommer tas över av tekniken, är detta fullt möjligt, menar Henric Widén. Och högst nödvändigt. För det är trots allt människan som ska se till att tekniken fungerar.
Framtidens fabriker
Framtidens industrier kommer inte associeras med grovarbete och smutsiga fabriksgolv, tror Henric WIdén. Istället kommer fler robotar och annan högteknologi i olika former ta plats. Mer blandade yrkesgrupper, där lika många tjejer som killar arbetar. Mer vita rockar och färre operatörer och montörer.
– Människor kommer att arbeta som utredare och ingenjörer som analyserar nutiden och utvecklar framtiden. Kunder och säljare kommer alltid finnas kvar. Rädslan för intrång i tekniken likaså, därför tror jag många kommer arbeta som ”vakter”, med cybersecurity.
Förändring över tid
Henric menar att det krävs förändring i såväl system som synsätt för att skapa industriell hållbarhet. Idag tror många ungdomar att industrijobb är tunga och smutsiga.
– När de berättar att de vill jobba med något spännande och flexibelt som tar dem ut i världen brukar jag svara ”jobba i industrin”. De tror mig inte. Så att hålla en fortsatt positiv dialog och visa upp de spännande möjligheter som finns är högst nödvändigt.
– DynaMate är på många sätt en synonym till Smart Maintenance och har stor kunskap inom hållbarhet. DynaMate har rätt kompetens, rätt kontakter och en stark vilja att förändra. Det är precis den attityd som vi på Sustainability Circle behöver, avslutar Henric Widén.
Läs mer om Smart Maintenance