Fördubblad produktivitet efter modernisering

Dela gärna sidan

En omodern och svårarbetad maskin fick nytt liv genom kreativa lösningar och produktiviteten fördubblades. Det blev resultatet när DynaMate uppgraderade en specialsvarv hos Lucchini Sweden AB i Surahammar.

Utmaning
Kärnverksamheten för italienska Lucchini RS är tillverkning av tågkomponenter som hjul och axlar till lok, passagerarvagnar, spårvagnar och tunnelbanetåg. I Surahammar har företaget en anläggning som tillverkar uppemot 18 000 vagnshjul på ett år. Dessutom utför man underhåll och renovering av hjul och axlar, och det är en verksamhet som växt kraftigt under de senaste åren. Renoveringen utförs i en hjulparssvarv som bearbetar hjulens slitbana och hjul- och axelmonterade bromsskivor medan de är monterade på axeln. Maskinen var tidigare svår att hantera och det blev en del gissningar från personalen. Det ledde till att allt kändes osäkert, och produktiviteten blev lidande.

Lösning
När DynaMate kopplades in i projektet beslutades det om att modernisera hjulparssvarven från grunden. Processen automatiserades och ett helt nytt gränssnitt installerades. Från en manuell och tidskrävande dubbning och riggning, gick processen till helt automatiserat. Det tidigare italienska och textbaserade gränsnsittet byttes ut till ett svenskt och pedagogiskt gränssnitt.

Resultat
Moderniseringen och automatiseringen av svarven har mer än fördubblat produktiviteten hos Lucchini. Den numera effektiviserade och automatiserade riggningen sparar såväl tid som pengar och förbättrar arbetsmiljön för personalen. Inmätningen av detaljer är numera effektiv och precis, vilket höjer kvaliteten på slutprodukten. Även skärkraften i svarven har mer än fördubblats sedan moderniseringen genomfördes.

Automation CNC Maskiner
Kundcase
”Vi har i stort sett halverat maskintiden för ett hjulpar!”
- Alexander Dzogas, Verkstadschef Lucchini
Automation
Dela gärna sidan